Hvordan sikre boligen mot rotte og mus?

Høsten og kulden har ankommet. Dette er tiden da mus og rotter trekker inn i varmen for å overvintre. Det er mange tiltak man kan gjøre for å unngå besøk av disse ubudne gjestene. Ei mus kan lett ta seg gjennom et hull på 6-7 mm, og rotter gjennom et hull på 12 mm. Det er derfor viktig å være nøye når man skal sikre boligen mot gnagere. Vi har satt opp noen punkter som enkelt hjelper deg å sikre boligen din før vinteren. 


1.

Den vanligste plassen gnagere kommer seg inn er under eller mellom kledningen på huset. Her kan man enkelt bruke et speil for å se etter hull eller glipper inn under panelet. Alle hull og glipper må tettes.
Image

2.

Sørg for å tette godt rundt kabler og ledninger som går gjennom husveggen. Ofte kan det oppstå små åpninger som rotte og mus kommer seg lett gjennom.
Gnager

3.

Finner man åpninger som må tettes er det viktig å bruke et materiale mus og rotter ikke klarer å gnage seg gjennom. Metallnetting eller metallplater er et bra alternativ. Musebånd kan også brukes for å hindre mus og rotter i å finne åpninger å ta seg inn i under kledningen.
Inspeksjon rotte og mus

4.

Alle luker, sluk, vinduer og ventiler bør lukkes eller tettes når kulda kommer. Pass på at alle sluk har ei rist som sitter fast. I tillegg er det lurt å sørge for at det er vann i vannlåsen, da gnagere kan ta seg opp gjennom rørene.
Rotte i do

5.

Det er viktig å ha det ryddig rundt huset. Rotte og mus trives godt der det finnes mange gjemmesteder. Rydd hagen og sørg for å ikke ha vedstabler, hagemøbler ol. langs veggen. Det kan også være lurt å ha minst mulig vegetasjon langs husveggene.
Rotte i søppel

6.

Både mus og rotter er gode klatrere. Unngå stiger som gjør det enkelt for gnagerne å klatre inn ventiler eller vinduer høyere opp. Også grener på trær kan fungere som en bro over til huset. Unngå slyngplanter på fasaden.
Image

7.

Sørg for at det ikke finnes tilgang på mat. Dyrefôr, kompost, fuglefrø og søppel er populært blant rotter og mus. Sørg for å ha lokk på søppelkasser. Kompost bør plasseres et stykke unna huset.
Rotte søppel
Mistanke om mus eller rotte?

Er det observert eller har du en mistanke om mus eller rotte, anbefaler vi at du tar kontakt.
Vi hjelper deg å sette opp best mulig strategi for å bli kvitt ditt problem.

Kontakt oss

Spørsmål?


Send oss gjerne en melding så tar vi kontakt!